Reishi vlastní extrakce

Tinktury

Vedle vinného výluhu, který je podle TCM vedle čaje nejúčinnějším reishi použitím, je rozšířený tzv. double extract, neboli dvojitá tinktura, která se skládá z lihového výluhu a odvaru. Každý z těchto postupů uvolňuje z reishi jinou složku. Lihový výluh obsahuje především triterpeny. Terpeny (steriodní molekuly), které se skládají z šesti isoprenových jednotek, které mj. inhibují histamin a následně působí antialergicky, protinádorově a protizánětlivě. Triterpeny nejsou rozpustné ve vodě. Pro skutečně kvalitní tinkturu se hlavně používá 80-100% etanol nebo speciální alkohol pro jejich výrobu, viz video.

Některé čínské zdroje jsou ale k těmto lihovým tinkturám značně skeptické a preferují hlavně tradiční čajové odvary a výluhy na bázi digesce.

Jen pro informaci uvádíme celkem jednoduchý návod na tinkturu z vodky, který koluje v českém prostředí, ale je celkem málo účinný, protože 40% alkohol uvolní jen malou část látek. Na výrobu asi 1 litru tinktury, která vystačí asi na jeden měsíc pravidelného užívání, použijeme 50 gramů sušených plátků reishi a 500 ml destilátu, nejlépe 40% vodky. Sušené plátky nalámeme na co nejmenší kousky.  Vložíme do větší zavařovací sklenice (0,7-1 litr) a zalijeme lepší 40% vodkou. Uzavřeme a uložíme na teplejší a nejlépe tmavé místo. Necháme louhovat 5-6 týdnů a poté přefiltrujeme přes čisté plátno. Houby ještě do výluhu dobře vymačkáme. Polovina dvojité tinktury je hotová. A teď vyrobíme druhou polovinu. Z vodky vyluhované a vymačkané reishi vložíme do hrnce a zalijeme asi 500 ml vody. Vaříme dvě hodiny na mírném ohni a občas kontrolujeme, aby se nevyvařila veškerá voda. V případě potřeby odpařenou vodu dolijeme. Po dvou hodinách scedíme, první vývar dáme stranou do připravené nádoby a houby vložíme zpět do hrnce, zalijeme opět 500 ml vody a vaříme další hodinu. Poté znovu scedíme a houby odstraníme. Oba odvary slijeme dohromady a vaříme tak dlouho, až se většina vody vypaří. Zůstane asi 500 ml tmavší tekutiny. Necháme řádně vychladnout (velmi důležité – nemíchat teplý odvar s vodkovým výluhem, líh by se vypařil !) a smícháme s výluhem. Výsledná tinktura obsahuje ty nejúčinnější a nejdůležitější látky z reishi, navíc konzervované lihem. Takto získáme zhruba 1 litr kvalitní 20% tinktury pro měsíční kůru. Skladujeme v tmavé lahvi a v chladu. Dávkování je různé podle subjektivních potíží (vždy konzultujte s lékařem !). Obvykle pro  povzbuzení imunity a jako protinádorová prevence se doporučuje užívat 3x denně 10 ml , což je asi větší polévková lžíce. Tinktura se užívá standardně tři měsíce (s následnou tří měsíční přestávkou), ale při obtížích i devět měsíců nepřetržitě. 

Komerční výrobou dual tinktur se zabývá několik menších firem, především v USA, Kanadě a GB. Měli jsme možnost posoudit kvalitu od tří výrobců (USA) a všechny byly opravdu kvalitní, i podle rozboru na obsah reishi v produktu, kdy výrobci vesměs používají 80-100% ethanol (výsledné ředěné tinktury obsahovaly asi 14-17% alkoholu). Všechny jsou ale pro našince hodně drahé. Cena od 40 do 50 USD za 100-150 ml je v našich podmínkách nad finanční možnosti mnohých. Dávkování u těchto tinktur je výrobcem stanoveno na max. 10 ml denně a je doporučováno použití v minerální vodě, v čaji, v kávě, ale i např. v cukrářských výrobcích ! Vedle tinktur z reishi jsou poměrně oblíbené i levnější tinktury z Turkey Tail (Outkovka pestrá). Ty však mají trochu jiné vlastnosti a reishi tinktury je údajně v mnoha ohledech předčí.

Použití čajů je nejstarším použitím reishi vůbec, staré více než 3000 let. Tradiční starý recept - malé množství (cca 10 gramů) sušené Reishi namočíme na ½ hodiny do litru vody a potom vaříme další ½ hodiny na mírném ohni. Přecedíme a protože reishi čaj má hořkou chuť můžeme osladit medem nebo nově ještě lépe třtinovou melasou. Spojení reishi a třtinové melasy se považuje, podle více zdrojů, v současnosti za vůbec nejlepší a nepřekonatelný zdravotní čaj pro preventivní účely. Popíjíme celý den vlažný, jako relaxační čaj na celkové povzbuzení. Reishi z takto připravovaného čaje můžeme použít i nadvakrát. Pokud si připravíme více čaje, můžeme jej skladovat v ledničce (ale raději ne déle než týden, u elixiru až 21 dnů). Oblíbené jsou i různě kombinované reishi čaje s přídavkem medu nebo bylin. Viz Reishi a TCM.

Vinné výluhy

Tradiční asijskou recepturou, mající kořeny v TCM, jsou vinné výluhy (v zahraničí často prezentovány i jako tzv. elixíry), z rýžového vína. V Evropě můžeme úspěšně použít červená vína. Receptura je poměrně jednoduchá. Použijeme litr "suchého" červeného vína a do něj dáme louhovat cca 50 gramů Reishi, nalámané na menší kousky. Podle jednoho starodávného receptu z TCM, přidáváme do výluhu i směs extraktů dalších bylin, které dodávají tělu další účinné látky a umocňují účinky reishi pro lepší absorbci v organismu. Používáme trochu lepší červené víno. Nejvíce se nám osvědčil italský Merlot v praktické 1 l karafě nebo hutnější červená vína z jižní Ameriky. Hlavně nepoužívejte žádné doslazené levné patoky vína a krabicové slitky. Následně uložíme na tmavější místo a láhev občas převrátíme a protřepeme. Po 7-8 týdnech louhování můžeme začít užívat 3 x denně 1 polévkovou lžíci (cca 8-10 ml). Litrová láhev vinného výluhu vystačí tak asi na měsíc pravidelného používání. Reishi i byliny ve víně ponecháváme a po spotřebování vína můžeme ještě z vyluhovaných kousků reishi připravit větší várku čaje obvyklým způsobem. Vinné výluhy prezentují využití reishi, které má dlouhou tradici a je stále v TCM považován za prověřený a hlavně spolehlivý zdroj zdraví. Navíc je vinný výluh v přípravě daleko jednodušší než výroba dvojité tinktury. 

V zahraničí (především USA, Čína, Taiwan) se lze setkat s vinnými výluhy spíše pod různými názvy elixírů, kdy je často reishi kombinováno s další bylinnou složkou nebo je použito místo hroznového červeného vína i tradiční rýžové víno. Jedním z příkladů je trochu zavádějící název jednoho reishi elixiru z Havaje (přeloženo volně česky – poklad ceněný více než zlato), kdy je kombinováno reishi s bylinami známých z TCM v různých mixech (foto). Názvu odpovídá i cena – 49 USD za 400 ml. Jiné čínské elixíry rovněž používají jako "nosič" červené víno z hroznů, kdy je 60-70% základem reishi, zbytek tvoří byliny a med.

Problémem lihových tinktur a vinných výluhů je fakt, že zdaleka ne všechny polysacharidy, terpeny, glykoproteiny a další učinné látky obsažené v reishi se dají touto alkoholovou cestou extrahovat. Dalším velkým problémem i je to, že někdo lihové tinktury obecně prostě nemusí, nemá je rádo a je to risk např. pro děti nebo i řidiče. Jen zopakujeme fakt, že Reishi je jako všechny houby tvořena chitinem a některými beta-polyglukany vytvářející buněčnou stěnu hub. Chitin je polysacharid, který obsahuje dusík a je složený z molekul N-acetyl-D-glukosaminu, které jsou spojeny 1,4-β-glykosidickou vazbou. Vedle celulózy je chitin nejrozšířenějším polysacharidem na Zemi. Na rozdíl od celulózy (u rostlinných a bylinných přípravků), chitin nedegraduje v alkoholu. Nemožnost efektivního zpracování chitinu v lidském organismu je hlavní důvod, proč tradiční medicínské systémy, jako je TCM nebo Ájurvéda, používaly pouze různé odvary (resp.extrakty), kombinované čaje nebo polévky, ale nikdy ne sušené reishi v prášku, v tinkturách nebo dokonce syrové. Nové postupy, podle použití - viz video.

Kombinací moderních a inovací starších extrakčních (macerace a digesce) procesů, vytvořily různé postupy a metody vhodné pro extrakci účinných látek z přírodního materiálu v širším použití, které zahrnují vlivy extrakční doby, struktury materiálů, teploty, tlaku a složení rozpouštědla. Novější typy extrakcí se u houby reishi zaměřují nejen na polysacharidy (zejména betaglukany) a škály terpenů, ale i na neprávem opomíjené glykoproteiny (látky tvořené bílkovinami a kovalentně vázanými mono- nebo oligosacharidy), které jsou významnou složkou reishi. Celosvětové výzkumy glykoproteinů, vč. udělení čtyř Nobelových cen, prokázaly mj. jejich velmi úzké vazby na buněčnou komunikaci a imunitní systém. Tyto vysoce žádané reishi bylinné elixíry, a velmi často s utajovanou recepturou, ale na netu téměř nenajdete. Problém je sehnat kvalitní reishi elixíry i na vnitřním čínském trhu, protože jsou prostě velmi účinné a zdraví prospěšné. Omezeně jsou některé k mání v USA, ale do Evropy se prakticky nedovážejí. Komerční výroba účinných elixírů je dost nákladná.

Rozvoj nejrůznějších technologií přinesl i novější typy extrakcí (mikroextrační techniky) např. superkritickým CO2 (SFE), ultrazvukem o určité vlnové délce (USE), elektrochemické metody, metody PFE, ASE, PLE atp., které postupně nahrazují tradiční Soxhlet extraktor. Nová metoda Shell broken se zdá vysoce účinná a je hodně preferována.

Většina těchto metod je však, jak bylo zmíněno, poměrně složitá i cenově nákladná. Proto si pro vlastní potřebu (od roku 2017) a okruh rodiny a přátel, připravujeme 100% reishi tekuté extrakty raději sami (z kvalitních sušených plátků nebo z bio prášku), vlastní originální ultrazvukem trojcestnou bezalkoholovou extrakcí s digescí (s přídavkem další přírodní látky), která naruší ultrazvukem buněčnou stěnu a tím uvolní z reishi část terpenů, ale hlavně téměř všechny přítomné glykoproteiny a beta-glukany !). Od roku 2019 i chaga na stejném základu. Finanční náklady na originální extrakty, z bio prášku 100% čistého jsou, oproti cenám různých komerčních prášků a tobolek, desetinové a doslova směšné nízké. Vlastní extrakt z reishi, resp. z chagy, se následně používá přímo nebo ředěný. Navíc se dá jednoduše použít v kombinaci i s jinými léčivými bylinami, medem, čaji a dalšími látkami, tak jak je popsáno v kapitole Reishi a TCM. Nebo použít jiné zdroje info, např. https://herbar.milota.com/..

Své použití našel extrakt i v kuchyni, jako přísada do různých nápojů, kávy, smoothie, omáček, polévek, octů, kombuchy, salátů a dokonce i v kosmetice. Vychází i ze staročínských receptur s max. využitím současných modernějších metod extrakce i v domácích podmínkách.Různé ty notně předražené komerční tobolky, kapsle, MLM prášky a pilulky nás prostě neoslovily, vč.chagy, a o jejich účinnosti v poměru "cena/výkon" i deklarovaném obsahu účinných látek, máme někdy vážné pochybnosti. Viz kapitola Podvody s reishi ?

Nařízení komise EU č. 432/2012 neumožňuje popisovat všechny účinky u konkrétního doplňku stravy na lidský organismus. Jako jeden ze zdrojů informací můžete využít všeobecné informace o houbě reishi i jiných produktech uvedených na tomto serveru, které mají výhradně obecně informační nekomerční charakter a pocházejí z veřejně dostupných zdrojů, např. za pomocí různých vyhledávačů nebo je přímo odkazováno na původní zdroj informací.