Většina hub se skládá z přibližně 90 % hmotnosti vody. Zbývajících 10 % tvoří 10–40 % bílkovin, 2–8 % tuků, 3–28 % sacharidů, 3–32 % vlákniny, 8–10 % popela a některých vitamínů a minerálů, s draslíkem, vápníkem, fosforem, hořčíkem. selen, železo, zinek a měď představují většinu obsahu minerálů ( Borchers et al. 1999 ). Při studiu netěkavých složek G. lucidum bylo zjištěno, že houba obsahuje 1,8 % popela, 26–28 % sacharidů, 3–5 % hrubého tuku, 59 % hrubé vlákniny a 7–8 % hrubých bílkovin ( Mau , Lin a Chen 2001 ).
Kromě toho houby obsahují širokou škálu bioaktivních molekul, jako jsou terpenoidy, steroidy, fenoly, nukleotidy a jejich deriváty, glykoproteiny a polysacharidy. Houbové proteiny obsahují všechny esenciální aminokyseliny a jsou zvláště bohaté na lysin a leucin. Nízký celkový obsah tuku a vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin v poměru k celkovým mastným kyselinám hub jsou považovány za významné přispěvatele ke zdravotní hodnotě hub ( Chang a Buswell 1996 ; Borchers a kol. 1999 ; Sanodiya a kol. 2009 ).
Polysacharidy, peptidoglykany a triterpeny jsou tři hlavní fyziologicky aktivní složky v G. lucidum ( Boh et al. 2007 ; Zhou et al. 2007 ). Nicméně množství a procento každé složky může být v přírodních a komerčních produktech velmi rozdílné, jak dokládají údaje uvedené v tabulce 9.1 . Když bylo 11 náhodně vybraných vzorků komerčních produktů lingzhi zakoupených v hongkongských obchodech hodnoceno na dvě hlavní aktivní složky, triterpeny a polysacharidy, bylo zjištěno, že obsah triterpenů se pohyboval od nedetekovatelných do 7,8 % a obsah polysacharidů se pohyboval v rozmezí 1,1–5,8 %. ( Chang a Buswell 2008). Takové variace mohou nastat z několika důvodů, včetně rozdílů v použitých druzích nebo kmenech hub a rozdílů ve výrobních metodách.
Houby jsou pozoruhodné rozmanitostí vysokomolekulárních polysacharidových struktur, které produkují, a bioaktivní polyglykany se nacházejí ve všech částech houby. Polysacharidy představují strukturně rozmanité biologické makromolekuly se širokými fyzikálně-chemickými vlastnostmi ( Zhou et al. 2007 ). Různé polysacharidy byly extrahovány z plodového těla, spor a mycelia lingzhi; jsou produkovány houbovým myceliem kultivovaným ve fermentorech a mohou se lišit složením cukrů a peptidů a molekulovou hmotností (např. ganoderany A, B a C). Uvádí se, že polysacharidy G. lucidum (GL-PS) vykazují širokou škálu bioaktivit, včetně protizánětlivých, hypoglykemických, protivředových, protinádorových a imunostimulačních účinků (Miyazaki a Nishijima 1981 ; Hikino a kol. 1985 ; Tomoda a kol. 1986 ; Bao a kol. 2001 ; Wachtel-Galor, Buswell a kol. 2004 ). Polysacharidy se běžně získávají z hub extrakcí horkou vodou s následným vysrážením ethanolem nebo methanolem, ale lze je také extrahovat vodou a zásadami. Strukturální analýzy GL-PS ukazují, že glukóza je jejich hlavní cukernou složkou ( Bao et al. 2001 ; Wang et al. 2002 ). GL-PS jsou však heteropolymery a mohou také obsahovat xylózu, manózu, galaktózu a fukózu v různých konformacích, včetně 1–3, 1–4 a 1–6 vázaných β a α-D (nebo L)-substitucí ( Lee, Lee a Lee 1999 ;Bao a kol. 2002 ). Uvádí se, že vlastnosti větvení a rozpustnosti ovlivňují protinádorové vlastnosti těchto polysacharidů ( Bao et al. 2001 ; Zhang, Zhang a Chen 2001 ). Houba se také skládá z matrice polysacharidu chitinu, který je z velké části pro lidské tělo nestravitelný a je částečně zodpovědný za fyzickou tvrdost houby ( Upton 2000 ). Četné rafinované polysacharidové přípravky extrahované z G. lucidum jsou nyní prodávány jako volně prodejná léčba chronických onemocnění, včetně rakoviny a onemocnění jater ( Gao et al. 2005 ).
Z G. lucidum byly také izolovány různé bioaktivní peptidoglykany , včetně proteoglykanu G. lucidum (GLPG; s antivirovou aktivitou; Li, Liu a Zhao 2005 ), imunomodulační substance G. lucidum (GLIS; Ji et al. 2007 ), PGY (a ve vodě rozpustný glykopeptid frakcionovaný a purifikovaný z vodných extraktů plodů G. lucidum ; Wu a Wang 2009 ), peptid GL-PS (GL-PP; Ho et al. 2007 ) a F3 (glykoproteinová frakce obsahující fukózu; Chien et al., 2004 ).
Terpeny jsou třídou přirozeně se vyskytujících sloučenin, jejichž uhlíkové kostry jsou složeny z jedné nebo více izoprenových C5 jednotek. Příklady terpenů jsou mentol (monoterpen) a β-karoten (tetraterpen). Mnohé jsou alkeny, i když některé obsahují jiné funkční skupiny a mnohé jsou cyklické. Tyto sloučeniny jsou široce distribuovány po celém rostlinném světě a nacházejí se v prokaryotech i eukaryotech. Bylo také zjištěno, že terpeny mají protizánětlivou, protinádorovou a hypolipidemickou aktivitu. Uvádí se, že terpeny v Ginkgo biloba , rozmarýnu ( Rosemarinus officinalis ) a ženšenu ( Panax ginseng ) přispívají ke zdraví podporujícím účinkům těchto bylin ( Mahato a Sen 1997 ;Mashour, Lin a Frishman 1998 ; Haralampidis, Trojanowska a Osbourn 2002 ).
Triterpeny jsou podtřídou terpenů a mají základní kostru C 30 . Obecně mají triterpenoidy molekulové hmotnosti v rozmezí od 400 do 600 kDa a jejich chemická struktura je složitá a vysoce oxidovaná ( Mahato a Sen 1997 ; Zhou et al. 2007). Mnoho rostlinných druhů syntetizuje triterpeny jako součást svého normálního programu růstu a vývoje. Některé rostliny obsahují ve svém latexu a pryskyřicích velká množství triterpenů, o kterých se předpokládá, že přispívají k odolnosti vůči chorobám. Ačkoli byly z různých rostlin izolovány stovky triterpenů a terpeny jako třída mají mnoho potenciálně prospěšných účinků, dosud existuje pouze omezené použití triterpenů jako úspěšných terapeutických činidel. Obecně je velmi málo známo o enzymech a biochemických drahách zapojených do jejich biosyntézy.
U G. lucidum je chemická struktura triterpenů založena na lanostanu, což je metabolit lanosterolu, jehož biosyntéza je založena na cyklizaci skvalenu ( Haralampidis, Trojanowska a Osbourn 2002 ). Extrakce triterpenů se obvykle provádí pomocí methanolu, ethanolu, acetonu, chloroformu, etheru nebo směsi těchto rozpouštědel. Extrakty mohou být dále čištěny různými separačními metodami, včetně normální HPLC a HPLC s reverzní fází ( Chen et al. 1999 ; Su et al. 2001 ). Prvními triterpeny izolovanými z G. lucidum jsou ganoderové kyseliny A a B, které identifikovali Kubota et al. (1982). Od té doby se v G. lucidum vyskytuje více než 100 triterpenů se známým chemickým složením a molekulárními konfiguracemi . Mezi nimi bylo zjištěno více než 50 nových a jedinečných pro tuto houbu. Drtivá většina jsou ganoderic a lucidenic kyseliny, ale také byly identifikovány další triterpeny, jako ganoderals, ganoderiols a ganodermic kyselin ( Nishitoba et al. 1984 ; Sato a kol. 1986 ; Budavari 1989 ; Gonzalez a kol 1999. ; Ma a kol 2002 ; Akihisa a kol. 2007 ; Zhou a kol. 2007 ; Jiang a kol. 2008 ; Chen a kol. 2010 ). G. lucidum je jasně bohatá na triterpeny a je to právě tato třída sloučenin, která dává bylince její hořkou chuť a má se za to, že jí propůjčuje různé zdravotní přínosy, jako je snížení lipidů a antioxidační účinky. Obsah triterpenů se však v různých částech a fázích růstu houby liší. Profil různých triterpenů v G. lucidum lze použít k odlišení této léčivé houby od jiných taxonomicky příbuzných druhů a může sloužit jako podpůrný důkaz pro klasifikaci. Obsah triterpenů lze také použít jako měřítko kvality různých vzorků ganodermy ( Chen et al. 1999 ; Su et al. 2001 ).
Elementární analýza log-kultivovaných plodnic G. lucidum odhalila fosfor, oxid křemičitý, síra, draslík, vápník a hořčík jako jejich hlavní minerální složky. V nižších množstvích byly také detekovány železo, sodík, zinek, měď, mangan a stroncium, stejně jako těžké kovy olovo, kadmium a rtuť ( Chen et al. 1998 ). Lyofilizované plody neidentifikovaných Ganoderma spp. shromážděné z volné přírody byly hlášeny, že mají obsah minerálů 10,2 %, s draslíkem, vápníkem a hořčíkem jako hlavními složkami ( Chiu et al. 2000 ). Je příznačné, že v těchto vzorcích nebylo zjištěno žádné kadmium ani rtuť. G. lucidum může také obsahovat až 72 μg/g suché hmotnosti selenu (Se; Falandysz 2008) a dokáže biotransformovat 20–30 % anorganického selenu přítomného v růstovém substrátu na proteiny obsahující selen ( Du et al. 2008 ).
Určitá pozornost byla věnována obsahu germania v Ganoderma spp. Germanium bylo páté nejvyšší z hlediska koncentrace (489 μg/g) mezi minerály zjištěnými v plodnicích G. lucidum odebraných z volné přírody ( Chiu et al. 2000 ). Tento minerál je také přítomen v řádu dílů na miliardu v mnoha potravinách rostlinného původu, včetně ženšenu, aloe a česneku ( Mino et al. 1980 ). Ačkoli germanium není základním prvkem, v nízkých dávkách mu byly připisovány imunopotenciační, protinádorové, antioxidační a antimutagenní aktivity ( Kolesniková, Tuzova a Kozlov 1997 ). Nicméně, ačkoli obsah germania v G. lucidum byl použit k podpoře G. lucidumproduktů, neexistují žádné spolehlivé důkazy spojující tento prvek se specifickými zdravotními přínosy spojenými s houbami.
G. lucidum obsahuje některé další sloučeniny, které mohou přispívat k jeho uváděnému léčivému účinku, jako jsou proteiny a lektiny. Bylo zjištěno, že obsah bílkovin v sušené G. lucidum je kolem 7–8 %, což je méně než u mnoha jiných hub ( Chang a Buswell 1996 ; Mau, Lin a Chen 2001 ). Uvádí se, že bioaktivní proteiny přispívají k léčebným vlastnostem G. lucidum , včetně LZ-8, imunosupresivního proteinu purifikovaného z mycelia ( Van Der Hem et al. 1995 ); peptidový přípravek (GLP) vykazující hepatoprotektivní a antioxidační aktivity ( Sun, He a Xie 2004; Shi, Sun a kol. 2008); a 15-kDa antifungální protein, ganodermin, který je izolován z plodnic G. lucidum ( Wang a Ng. 2006 ).
Byl zkoumán obsah sacharidů a hrubé vlákniny v sušené houbě a bylo zjištěno, že je 26–28 % a 59 %, v tomto pořadí ( Mau, Lin a Chen 2001 ). Lektiny byly také izolovány z plodového těla a mycelia houby ( Kawagishi et al. 1997 ), včetně nového 114-kDa hexamerního lektinu, o kterém bylo zjištěno, že jde o glykoprotein s 9,3 % neutrálního cukru a vykazující hemaglutinační aktivitu na pronázou ošetřené lidské erytrocyty ( Thakur et al. 2007 ). Lektiny (z latinského slova legere, což znamená vyzvednout, vybrat) jsou neenzymatické proteiny nebo glykoproteiny, které váží sacharidy. Mnoho druhů zvířat, rostlin a mikroorganismů produkuje lektiny a vykazují širokou škálu funkcí. U zvířat se například lektiny účastní různých buněčných procesů a fungování imunitního systému ( Wang, Ng a Ooi 1998 ).
Další sloučeniny, které byly izolovány z G. lucidum, zahrnují enzymy, jako je metaloproteáza, která zpomaluje dobu srážení; ergosterolu (provitamin D 2 ); nukleosidy; a nukleotidy (adenosin a guanosin; Wasser 2005 ; Paterson 2006 ). Kim a Nho (2004) také popsali izolační a fyzikálně chemické vlastnosti vysoce specifického a účinného reverzibilního inhibitoru α-glukosidázy, SKG-3, z plodnic G. lucidum . Dále bylo hlášeno, že spory G. lucidum obsahují směs několika mastných kyselin s dlouhým řetězcem, které mohou přispívat k protinádorové aktivitě houby ( Fukuzawa et al. 2008 ).
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/